luni, 15 august 2011

SARBATOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI ÎN PAROHIA ORTODOXA ROMÂNA ROD

   Maica Domnului, Sfânta Fecioară Maria este cinstită în mod deosebit în această frumoasă zonă a Mărginimii Sibiului, inclusiv în Parohia Ortodoxă Română Rod.

   Acest fapt este atestat atât de hramurile bisericilor şi a mănăstirilor din această zonă, închinate Maici Domnului cât şi de frecvenţa numelui „Maria" în rândurile femeilor şi a fetelor din localităţile acestor zone?

   Pregătirea pentru această mare sărbătoare începe în ziua de 1 august, când începe postul „Adormirii Maicii Domnului". În această perioadă labiserica din Rod, miercurea şi vinerea dimineaţa se slujeşte Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar seara Paraclisul Maicii Domnului.

   Deasemenea are loc şi pregătirea personală a preotului şi a credincioşilor prin rugăciune, post şi primirea Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi împărtăşaniei.

   În ajunul zilei de 15 august la Biserica Ortodoxă Română din Rod se slujeşte Vecernia, Litia şi Prohodul Maicii Domnului, urmând apoi procesiunea de înconjurare ar în dimineaţa zilei de 15 august se citeşte Acatistul Maicii Domnului, armat de slujba Utreniei şi de Sfânta Liturghie.

Din punct de vedere administrativ - gospodăresc în Parohia Ortodoxă Română Rod s-a reuşit atingerea unuia dintre cele două obiective propuse anul trecut şi anume: reabilitarea zidului de sprijin de la cimitirul parohial cu fonduri provenite de la Arhiepiscopia Sibiului, Primăria Comunei Tilişca şi din donaţiile credincioşilor rodeni de pe raza localităţii dar şi din afara satului.

   Pentru perioada următoare avem în vedere două obiective importante: unul privind intervalul de timp apropiat şi anume: pictarea troiţei de la intrarea în cimitirul parohial, celălalt obiectiv fiind renovarea interiorului Bisericii Ortodoxe din Rod, mai precis restaurarea picturii acesteia.

   Prin intermediul acestor rânduri doresc să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea lucrărilor de până acum şi rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi pe Sfânta Fecioară Maria, să ne ajute să ducem la bun sfârşit lucrările pe care le mai avem de realizat în continuare.
PREOT, VIRGIL MANASE